Schab w sosie
Opublikowano: 23.08.2021 r.
Schab wieprzowy, cebula, mąka pszenna, śmietana i oliwa z oliwek – te składniki tworzą bazę na pyszny schab w sosie. Delikatne mięso w aromatycznym sosie sprawia, że danie staje się prawdziwą ucztą smaków. Cebula dodaje wyrazistego charakteru, a śmietana i mąka tworzą gładki, kremowy sos, który idealnie komponuje się ze schabem.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g (5 plastrów)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (2 łyżki)
- Śmietana 12% - 50 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone plastry schabu i przypraw odrobiną soli i pieprzu. Całość podsmaż przez 10 - 12 minut.
- Zalej całość 3/4 szklanki wody i duś całość przez 40 minut.
- Gdy mięso będzie miękkie, przelej odrobinę sosu do szklanki i zmieszaj z mąką i śmietaną. Wlej do garnka.
- Całość wymieszaj i dodaj ostrą paprykę, natkę pietruszki i czosnek. Pozostaw do zagotowania.
Komentarz dietetyka
Schab nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na negatywny wpływ dużej ilości czerwonego mięsa na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny