Schab w plastrach z piekarnika

Opublikowano: 14.05.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości, cebula, czosnek, bulion warzywny i olej rzepakowy - to składniki, które razem tworzą pyszny schab w plastrach z piekarnika. Całość uzupełnia aromatyczny koncentrat pomidorowy. To danie szybko stanie się jednym z twoich ulubionych, dzięki swojemu bogatemu smakowi i prostocie przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Bulion warzywny - 125 ml (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Cebula - 150 g (1 duża sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Koncentrat pomidorowy - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój na plastry, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i przełóż do dużej miski.
- W drugiej misce wymieszaj olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, 1 płaską łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki soli.
- Marynatę przelej do miski ze schabem i dokładnie wymieszaj. Miskę z mięsem zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj wywar jarzynowy, cebulę oraz czosnek.
- Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut (przy zwiększeniu ilości mięsa piecz je tyle samo czasu, aby plastry schabu nie wyschły za bardzo).
- Gotowy schab pieczony podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Schab w plastrach z piekarnika to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab pieczony stanowi doskonałe źródło białka. Mięso warto podać z dodatkiem świeżych warzyw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny