Schab w majonezie
Opublikowano: 17.11.2024 r.
Schab w majonezie to doskonały przepis na szybki obiad na bazie mięsa. Zrobisz go w kilka chwil z prostych składników, a jest smaczny i niezwykle delikatny.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 650 g
- Sól - 50 g
- Cukier - 30 g
- Majonez - 75 g
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W garnku przygotuj zalewę: wlej 2 litry zimnej wody, dodaj sól, cukier, majonez, ziele angielskie (3 sztuki), liście laurowe (3 sztuki), pieprz, obrany ze skórki czosnek, tymianek (1 łyżeczkę), paprykę słodką (1 łyżeczkę) mieszamy wszystko dokładnie.
- Zalewę zagotuj i dodaj do niej mięso. Gotuj przez 5 minut.
- Mięso zdejmij z ognia. Zostaw w zalewie na 12 godzin - w lodówce.
- Po tym czasie mięso z zalewą ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut i odstaw do całkowitego wystygnięcia w lodówce.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na majonez. Jeśli chcesz tego uniknąć, przygotuj mięso bez dodatku majonezu lub z jego lżejszą wersją.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny