Schab w kapuście
Opublikowano: 03.01.2022 r.
Schab wieprzowy, kapusta kiszona i boczek wędzony to trio, które tworzy pyszny, aromatyczny i sycący obiad. Delikatne plastry schabu, podsmażone na oleju rzepakowym i obtoczone odrobiną mąki, doskonale współgrają z kwasowością kapusty kiszonej i dymnym aromatem boczku. Dodaj jeszcze cebulę, która dopełni smak tego dania.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 700 g (9 plastrów)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Kapusta kiszona - 800 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Pokrojony w plastry schab oprósz solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Otocz w mące i podsmaż na oleju, aż się zarumieni. Mięso odłóż na bok.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Smaż do momentu wytopienia tłuszczu, aż będzie chrupiący.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż razem z boczkiem.
- Kapustę lekko odciśnij, posiekaj w mniejsze kawałki i wrzuć na patelnie.
- Dodaj 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól i pieprz.
- Smaż przez około 5 minut.
- Naczynie żaroodporne natłuść.
- Wyłóż połową przygotowanej kapusty z boczkiem.
- Na to połóż przygotowany schab i przykryj pozostałą kapustą.
- Przykryj naczynie i piecz przez 60 minut w 190 stopniach C.
- Po tym czasie odkryj i piecz jeszcze 10 minut.
Komentarz dietetyka
Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk