Schab w galarecie
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, mocna żelatyna, mnóstwo marchewki, seler korzeniowy oraz pietruszka - to główne składniki naszego przepisu na schab w galarecie. Takie połączenie tworzy smaczne i treściwe danie, idealne na chłodniejsze dni. Delikatne mięso w aromatycznej galaretce z dodatkiem warzyw zadowoli niejednego smakosza.
Składniki dla 20 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Żelatyna - 24 g (3 łyżki)
- Marchewka - 45 g
- Pietruszka - 45 g
- Por - 75 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko, półmisek
Przepis krok po kroku
- Umyj mięso i warzywa.
- Umieść mięso w garnku. Wlej około 1,2 l wody i zagotuj. Podczas gotowania zdejmuj szumowiny. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień. Powinno się lekko gotować.
- Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w niedużą kostkę, a pora w plastry.
- Do gotującego się mięsa dodaj warzywa, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Gotuj wszystko do miękkości mięsa (około pół godziny) na lekkiej mocy palnika.
- Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z wywaru. Pokrój w plastry o grubości maksymalnie 2 cm. Ułóż ładnie na półmisku. Ozdób gałązkami pietruszki.
- Wywar przecedź na sicie.
- Zalej żelatynę zimną wodą 4 cm ponad jej poziom. Wymieszaj, odstaw na 2-3 minuty, by napęczniała.
- Powstały wywar zagotuj (gdy się zagotuje, wyłącz ogień).
- Wlej żelatynę do gorącego wywaru. Dokładnie wymieszaj i rozpuść żelatynę. Możesz spróbować, czy galareta będzie miała odpowiedni smak i wtedy ją doprawić wg uznania.
- Zalej schab galaretą. Odstaw do ostudzenia.
- Gdy galareta stężeje, potrawa jest gotowa do podania.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bogaty w białko. Ma niską zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości