Schab w cieście francuskim

Opublikowano: 27.05.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości, ciasto francuskie, jajko, bulion warzywny - oto najważniejsze składniki, które sprawiają, że ten przepis na schab w cieście francuskim to prawdziwa uczta. Soczyste mięso, otulone delikatnym ciastem, połączone z aromatycznym bulionem i delikatnie posmarowane jajkiem, tworzy idealnie zbalansowane danie na wyjątkowe okazje.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Jajko - 1 szt.
- Bulion warzywny - 125 ml (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, lodówka
Przepis krok po kroku
- Schab natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie przełóż go do miski i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso do zarumienienia z każdej strony.
- Na patelnię dodaj bulion i mięso duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieście francuskim połóż mięso, zawiń i dokładnie zlep brzegi.
- Wierzch ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym ze szczyptą soli.
- Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 40 minut (w razie potrzeby blaszkę przykryj folią aluminiową, aby ciasto francuskie nie przypiekło się za bardzo).
- Gotowy schab w cieście francuskim pokrój w plastry i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Schab w cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Schab stanowi doskonałe źródło białka, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny