Schab po zbójnicku
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Schab wieprzowy, jajko, bułka tarta, pomidor, oliwki i ser feta – to główne składniki schabu po zbójnicku. Połączenie mięsa z wytrawnymi oliwkami i kremową fetą nadaje potrawie charakteru, a chrupiąca panierka z bułki tartej dodaje całości wyjątkowej tekstury. To danie to prawdziwa uczta dla smakoszy, którzy nie boją się odważnych kombinacji smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 80 g
- Pomidor - 160 g (1 mały pomidor)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 24 g (8 szt)
- Ser Feta - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Schab podziel na 4 plastry i każdy rozbij przy pomocy tłuczka.
- Każdy kawałek natrzyj przyprawami.
- Na talerzyk wbij jajko i rozmieszaj je, następnie każdy kawałek schabu wymocz w masie jajecznej, a następnie oprósz bułką tartą.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kotlety z obu stron, by były rumiane.
- Kotlety rozłóż w naczyniu żaroodpornym.
- Pomidora pokrój na 8 plastrów, a oliwki na mniejsze kawałki.
- Na każdym kotlecie umieść po dwa plastry pomidora i po dwie oliwki.
- Na wierzch każdego kotleta pokrusz ser feta.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To danie nie jest zbyt zdrowe, ze względu na obróbkę termiczną, a także dużą ilość czerwonego mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny