Schab po wiedeńsku
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, oliwa z oliwek i jajka to kluczowe składniki, które sprawiają, że schab po wiedeńsku to pyszne danie. Prosty, ale efektowny przepis, który łączy soczysty schab z chrupiącą panierką, będzie świetnym wyborem na rodzinny obiad czy elegancką kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na cienkie plastry, rozbij je i przypraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej mięso, przez kilkanaście minut, do zarumienienia.
- Na osobnej patelni wbij jajka i smaż je do ścięcia żółtka.
- Kotlety podawaj z jajkiem sadzonym na wierzchu.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza naprawdę sporo tłuszczu, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny