Schab po węgiersku
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, soczysta czerwona papryka, aromatyczny czosnek i cebula oraz koncentrat pomidorowy to główne składniki, które nadadzą temu daniu wyjątkowy smak i kolor. Upieczone na złocistym oleju rzepakowym, te elementy tworzą razem prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryka wędzona
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mięso natrzyj przyprawami i olejem rzepakowym.
- Odłóż mięso na minimum godzinę do lodówki.
- Po tym czasie obsmaż mięso z każdej strony w brytfance.
- Dodaj papryki pokrojone w słupki, cebulę w pióra i rozgniecione ząbki czosnku.
- Podsmażaj całość przez chwilę i dodaj szklankę wody.
- Duś mięso z warzywami, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Duś mięso przez godzinę, na końcu dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Mięso pokrój w plastry i podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
Im dłużej będziesz dusić mięso tym bardziej będzie ono delikatne.
~ Oliwia Gawron, dietetyk