Schab po szwajcarsku
Opublikowano: 23.11.2021 r.
Schab wieprzowy, ser żółty, boczek i masło — to główni bohaterowie schabu po szwajcarsku. Soczyste kawałki mięsa wypełnione roztopionym serem i otulone chrupiącym boczkiem, usmażone na maśle, z pewnością sprawią, że Twój obiad będzie niezapomniany. Aromatyczny koperek dodaje daniu świeżości, sprawiając, że nawet klasyczne schabowe nabierają nowego, pysznego wymiaru.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g
- Ser żółty - 100 g (5 plasterków)
- Boczek surowy - 100 g (5 plastrów)
- Masło - 100 g
- Koperek - 20 g (1 garść)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Plastry schabu rozbij delikatnie i dopraw solą i pieprzem.
- Na każdym z nich połóż plaster sera i boczku.
- Następnie dodaj kawałek masła i posiekany koperek.
- Zawiń plastry schabu tak aby środek nie wypadł.
- Przygotowane szwajcary zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej.
- Usmaż mięso z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Usmażone szwajcary połóż na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk