Schab po sztygarsku

Opublikowano: 26.07.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości, kiełbasa polska i cebula to kluczowe składniki pysznego schabu po sztygarsku. Mięso podsmażone na oleju rzepakowym i duszone w bulionie warzywnym oddaje cały pełen smaku sens tego dania. To taki obiad, który w dzieciństwie jadło się u babci, ale teraz sami możemy go sobie przyrządzić.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Kiełbasa polska - 180 g (3 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Schab umyj dokładnie i osusz.
- Wydrąż w mięsie dziurę lub rozetnij delikatnie.
- Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pokrojoną kiełbasę dopraw do smaku.
- Faszeruj schab przygotowanym farszem.
- Obwiń schab nitką tak aby się nie rozpadło.
- W brytfannie z niewielką ilością oleju rzepakowego podsmaż mięso z każdej strony.
- Dodaj odrobinę bulionu i duś faszerowany schab do miękkości.
Komentarz dietetyka
Im dłużej będziesz dusić schab w bulionie tym bardziej delikatne ono będzie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk