Schab po parysku
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, jajko, mąka pszenna, bułka tarta i olej rzepakowy – te kilka składników wystarczy, by przygotować pyszny schab po parysku. To prosty przepis, który łączy delikatne mięso z chrupiącą panierką i odrobiną tłuszczu, tworząc soczyste, aromatyczne kotlety. Klasyk w najlepszym wydaniu!
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 łyżki)
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój w plastry i delikatnie rozbij mięso.
- Dopraw do smaku i obtocz plastry mięsa w mące.
- Następnie zanurz mięso w roztrzepanym jajku.
- Na końcu mięso obtocz w bułce tartej.
- Usmaż plastry schabu na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
- Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Wybierz chudy kawałek schabu lub pierś z kurczaka, która będzie jeszcze bardziej delikatna.
~ Oliwia Gawron, dietetyk