Schab po meksykańsku
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Schab wieprzowy, cebula, marchewka, kukurydza, czerwona fasola i passata pomidorowa – te składniki tworzą podstawę pysznego schabu po meksykańsku. Aromatyczne danie z delikatnym mięsem, które rozpływa się w ustach, uzupełnione jest soczystymi warzywami i gęstym sosem pomidorowym. Idealne połączenie smaków i kolorów na talerzu!
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Cebula - 50 g (1 sztuka)
- Marchewka mrożona - 120 g (pokrojona w kostkę)
- Kukurydza konserwowa - 120 g
- Groszek zielony mrożony - 120 g
- Fasola czerwona - 120 g
- Passata pomidorowa - 250 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, chilli, oregano, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój w cienkie i małe kawałki. Każdy kawałek lekko rozbij.
- Przypraw mięso solą i pieprzem.
- Obsmaż mięso z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedź na sitku.
- Dodaj do mięsa cebulę i razem podsmażaj na mniejszym ogniu.
- Gdy cebula się zarumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po 30 sekundach wlewamy na patelnię passatę i dodajemy marchewkę, groszek, kukurydzę i fasolę.
- Dodajemy przyprawy: pół łyżeczki pieprzu, kminu i chilli oraz po łyżeczce oregano i słodkiej papryki, oraz cukier.
- Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, a następnie bez przykrycia jeszcze 10 minut by sos lekko odparował.
Komentarz dietetyka
Dania z dodatkiem nasion roślin strączkowych są niezwykle sycące i zdrowe.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk