Schab po cygańsku
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Schab po cygańsku to opcja, która sprawdzi się wspaniale dla wszystkich osób, które kochają dania mięsne. Schab otulony ostrym pomidorowym sosem dobrze smakuje i wygląda.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, tymianek, papryka ostra, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój na 4 plasterki i natrzyj każdy kawałek solą, pieprzem, a także przyprawą do mięs.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej każdy kawałek mięsa.
- Plastry schabu ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Paprykę, cebulę i czosnek posiekaj i rozłóż na mięsie.
- W rondelku podgrzej przecier i dodaj do niego przyprawy.
- Gotowym sosem polej mięso.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 55 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej, niż dwa razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny