Schab po chińsku
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, sos sojowy, marchewka i suszone grzyby mun - te kluczowe składniki nadają wyjątkowy charakter schabowi po chińsku. Schab kroi się na kawałki i marynuje w aromatycznym sosie sojowym. Potem dodaje się delikatnie chrupiącą marchewkę i napęczniałe grzyby mun, dzięki czemu danie zyskuje intensywny, orientalny smak.
Składniki dla 6 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 200 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Grzyby mun suszone - 120 g (2 garści)
- Sos sojowy - 30 ml (3 łyżki)
- Papryka czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Grzyby mun włóż do miseczki i namocz w gorącej wodzie. Poczekaj, aż zrobią się miękkie.
- Schab pokrój na mniejsze kawałki.
- Mięso natrzyj sosem sojowym, czosnkiem i przyprawami.
- Grzyby i warzywa pokrój w paski, podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
- Po chwili dodaj zamarynowane mięso i usmaż, następnie duś do miękkości.
- Mięso podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Sposób na chińskie warzywa i sos możesz użyć do innego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk