Schab po bałkańsku
Opublikowano: 17.12.2021 r.
Schab wieprzowy, pomidory w puszce, zielona papryka i bakłażan - to kluczowe składniki schabu po bałkańsku, który jest prostym, ale pysznym daniem inspirowanym południowymi smakami. Chodzi o soczysty kawałek schabu duszony w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i bakłażana, z całą pewnością nasyci cię na długo!
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Pomidory w puszce - 800 g
- Papryka zielona - 300 g (1 duża sztuka)
- Bakłażan - 300 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 230 g (2 duże sztuki)
- Mąka ziemniaczana - 100 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój na plastry o grubości 2-3 cm.
- Dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż schab z obu stron.
- W naczyniu do zapiekania umieść pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Pokrój cukinię w kostkę.
- Paprykę zieloną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Pokrój bakłażana.
- Umieść warzywa w naczyniu, dopraw solą i pieprzem oraz papryką ostrą.
- W sosie umieść kawałki schabu.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30-35 minut.
Komentarz dietetyka
Schab po bałkańsku jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Jest to białko pełnowartościowe, które jest niezbędne do prawidłowej budowy naszego ciała. Danie zawiera sporo błonnika pokarmowego oraz naturalnych przeciwutleniaczy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny