Schab pieczony z warzywami

Opublikowano: 05.10.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, ziemniaki, marchewka i cebula – to główne składniki schabu pieczonego z warzywami. Do tego dochodzą jeszcze por i masło klarowane, które dodają całości smaku i aromatu. Skomponowanie tych prostych, ale pysznych składników daje świetne danie na rodzinny obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 120 g (1 średnia sztuka)
- Por - 100 g
- Ziemniaki późne - 600 g (6 średnich sztuk)
- Masło klarowane - 30 g
- Mąka ziemniaczana - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój w plastry grubości około 3-4 cm.
- Marchew i ziemniaki obierz ze skórki.
- Marchew pokrój w plastry a ziemniaki w dużą kostkę.
- Pora pokrój w talarki.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
- Schab dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
- Na patelni rozgrzej masło i obsmaż schab.
- Umieść warzywa w naczyniu żaroodpornym, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
- Ząbki czosnku zmiażdż nożem.
- Mięso ułóż na warzywach, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Wlej wodę i dodaj czosnek.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
- Schab podawaj na dużym talerzu z dodatkiem warzyw.
Komentarz dietetyka
Schab pieczony z warzywami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Schab zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny