Schab pieczony w rękawie
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości i oliwa z oliwek. To wszystko, czego potrzebujesz, by wyczarować soczysty schab pieczony w rękawie, który zachwyci każdego przy stole. Ten przepis to esencja prostoty i smaku – minimalna ilość składników pozwala wydobyć pełnię aromatów mięsa, które po upieczeniu będzie delikatne i pełne soku.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W miseczce zmieszaj oliwę z solą, pieprzem, ziołami, kolendrą i kminkiem. Tak powstałą masę wetrzyj w schab.
- Mięso owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Mięso włóż do rękawa i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut.
- Po tym czasie otwórz worek i piecz przez kolejne 20 minut.
Komentarz dietetyka
Schab nie powinien gościć w diecie częściej niż dwa razy w tygodniu, ze względu na niekorzystny wpływ nadmiernej ilości czerwonego mięsa na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny