Schab pieczony w plastrach z cebulą
Opublikowano: 28.02.2024 r.
Schab wieprzowy bez kości, chrupiąca cebula i aromatyczny czosnek – te składniki tworzą podstawę prostego, a jednocześnie pełnego smaku dania, jakim jest schab pieczony w plastrach z cebulą. Dodatek oliwy z oliwek sprawia, że mięso jest soczyste, a keczup dodaje mu lekkiej słodyczy i delikatnie pikantnego aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Keczup - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, estragon świeży
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Schab podziel na plastry i natrzyj solą i pieprzem.
- W misce zmieszaj oliwę, zioła i ketchup. Wsadź do miski mięso i dobrze wymieszaj. Marynuj 2 godziny.
- Schab ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę pokrój w plastry i ułóż z czosnkiem na schabie.
- Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 60 minut w odkrytym naczyniu.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny