Schab pieczony w plastrach w rękawie

Opublikowano: 26.03.2024 r.
Schab wieprzowy bez kości, cebula, czosnek, olej rzepakowy, musztarda i miód – to najważniejsze składniki, które sprawią, że twój schab pieczony w rękawie będzie soczysty i aromatyczny. Dodatek musztardy i miodu nada mięsu wyjątkowy, lekko słodkawy smak, a pieczenie w rękawie sprawi, że danie będzie niezwykle delikatne.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Musztarda - 20 g
- Miód - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj olej, musztardę, miód oraz po 1 płaskiej łyżeczce przypraw.
- Schab umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i podziel na plastry równej grubości.
- Schab w plastrach włóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.
- Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Do rękawa do pieczenia włóż cebulę z czosnkiem oraz mięso z marynatą. Rękaw zamknij szczelnie z dwóch stron i składniki wymieszaj.
- Następnie rękaw umieść w naczyniu do zapiekania i nakłuj go w dwóch miejscach.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut (na 10 minut przed końcem pieczenia worek ostrożnie rozetnij).
- Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Schab pieczony w plastrach w rękawie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Schab stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny