Schab pieczony w piekarniku
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości, cebula, olej rzepakowy i białe wino wytrawne to kluczowe elementy tego przepisu na schab pieczony w piekarniku. Soczyste plastry mięsa, pachnące aromatem pieczonej cebuli i delikatnie podkreślone nutą wytrawnego wina, sprawią, że to danie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1200 g
- Cebula - 1000 g (10 dużych sztuk)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Wino białe wytrawne - 300 ml
- Mąka ziemniaczana - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Schab dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Schab umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Dookoła wyłóż cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie, wlej białe wino wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz sos sojowy.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut.
- Schab wystudź lekko i pokrój na porcje.
- Podawaj z cebulą i dodatkiem puree ziemniaczanego.
Komentarz dietetyka
Schab pieczony w piekarniku to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest także świetnym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Schab jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny