Schab pieczony w mleku

Opublikowano: 04.07.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, mleko i czosnek to kluczowe składniki schabu pieczonego w mleku. Delikatne mięso, otulone kremowym sosem z mleka i aromatycznymi przyprawami, to kwintesencja domowego obiadu, który kusi swoją prostotą i smakiem. Aromatyczna cebula i czosnek dodają daniu wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyzki)
- Mleko 1,5% - 1000 ml (4 szklanki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, oregano, liście laurowe
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i osusz, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Natrzyj mięso olejem, dodaj sól, pieprz oraz ziele angielskie i liście laurowe.
- Posyp mięso oregano, majerankiem oraz natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw mięso do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
- Mleko podgrzej w garnku i zalej mięso.
- Mięso z mlekiem wstaw do piekarnika i upiecz przez 30 minut w 160 st. C.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować dowolny rodzaj mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk