Schab pieczony w całości w piekarniku

Opublikowano: 15.02.2023 r.
Schab wieprzowy bez kości, suszone i wędzone śliwki oraz olej rzepakowy – to trio, które zapewni niesamowity smak temu pieczonemu schabowi. Czeka Cię soczyste mięso pełne aromatu dzięki śliwkom i wyjątkowej konsystencji dzięki pieczeniu z dodatkiem oleju.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Śliwki suszone - 100 g (wędzone, bez pestek, do nadziania)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ocet spirytusowy, czosnek granulowany, cebula suszona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, pojemnik zamykany, rękaw do pieczenia, patelnia
Przepis krok po kroku
- Umyte mięso natnij nożem wzdłuż po środku przez cały schab. Nacięcie powinno być takiej wielkości, by włożyć do niego śliwki suszone.
- W nacięcie włóż śliwki suszone - na całej długości.
- Olej wymieszaj z łyżeczką soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, łyżką papryki słodkiej, łyżeczką czosnku granulowanego, łyżeczką suszonej cebuli, łyżeczką majeranku oraz łyżką octu.
- Mięso natrzyj marynatą dokładnie i włóż do pojemnika zamykanego. Odłóż mięso na 2 dni do lodówki.
- Wyjmij mięso na godzinę przed pieczeniem.
- Piekarnik nagrzej na 180 st C.
- Na gorącej patelni bez tłuszczu obsmaż mięso z każdej strony do zmiany koloru (duża moc palnika i krótkie smażenie zamyka pory mięsa).
- Do naczynia żaroodpornego włóż mięso umieszczone i zamknięte w rękawie do pieczenia. Przykryj przykrywką.
- Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 60-70 minut.
- Zdejmij przykrywkę, rozetnij rękaw, zwiększ temperaturę na 250 st. C i piecz jeszcze 10 minut. Można polać wytworzonym sosem po wierzchu podczas pieczenia.
- Wyjmij mięso, pozostaw na 15 minut i podawaj.
Komentarz dietetyka
Śliwki suszone mają bardzo dużo błonnika. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Schab jest to mięso chude, zawiera dużo białka.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości