Schab pieczony na kanapki
Opublikowano: 09.04.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości i olej rzepakowy to klucz do pysznego pieczonego mięsa na kanapki. Schab odpowiednio doprawiony i pieczony, staje się soczysty i aromatyczny, idealny do zrobienia prostych, a jednocześnie smakowitych kanapek. Olej rzepakowy pomaga w równomiernym pieczeniu mięsa, nadając mu delikatność i smak.
Składniki dla 16 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 750 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj olej, łyżeczkę papryki, łyżeczkę soli, łyżeczkę czosnku, łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki pieprzu.
- Schab nakłuj delikatnie wykałaczką.
- Posmaruj mięso dokładnie marynatą.
- Mięso umieść w rękawie do pieczenia.
- Wstaw do miski i umieść je w lodówce na całą noc.
- Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Mięso wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zostawiając je w zamkniętym rękawie do pieczeni).
- Włóż mięso do gorącego piekarnika.
- Piecz 30 minut z jednej strony, a następnie 20 minut z drugiej.
- Otwórz rękaw do pieczenia i piecz przez 10 minut w 220 st. C., by mięso się lekko przypiekło.
- Mięso po upieczeniu ostudź w piekarniku.
Komentarz dietetyka
Jest to przepis bez węglowodanów. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ma bardzo dużo białka i niedużo tłuszczu. Domowa wędlina jest najlepszym rozwiązaniem, jeżeli chcesz unikać przetworzonej żywności.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości