Schab pieczony
Opublikowano: 23.08.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości i olej rzepakowy - to kluczowe składniki dla soczystego schabu pieczonego. Idealne połączenie dla miłośników prostoty i smaku. Aromatyczne przyprawy i odpowiednia technika pieczenia sprawią, że ten przepis stanie się Twoim ulubionym klasykiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, miseczka, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Schab umyj i natnij nożem wierzch.
- W miseczce zmieszaj oliwę i wszystkie przyprawy. Gotową mieszanką natrzyj schab. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Schab przełóż do rękawa i zamknij.
- Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
Komentarz dietetyka
Schab pieczony nie powinien gościć zbyt często w menu ze względu na negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krążenia.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny