Schab na kanapki

Opublikowano: 16.01.2025 r.
Schab wieprzowy bez kości i olej rzepakowy to główne składniki, które sprawią, że twoja wędlina na kanapki będzie soczysta i pełna smaku. Kilka prostych kroków i masz swoje domowe, pyszne mięso na kanapki, które z pewnością podbije serca domowników. Idealne na szybkie śniadanie lub pożywną kolację!
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Olej przelewamy do miseczki i wsypujemy do niej przyprawy. Dokładnie mieszamy.
- Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na całą noc do lodówki.
- Schab wkładamy do rękawa i zamykamy go.
- Pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Pieczone mięso do kanapek to zdrowa alternatywa dla wędlin sklepowych dlatego warto wprowadzić ten przepis na stałe do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk