Schab na dziko
Opublikowano: 03.08.2023 r.
Schab wieprzowy bez kości, jajka, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, czosnek – to kluczowe składniki na schab na dziko. Plastry schabu obtoczone w jajku i skrobi ziemniaczanej, usmażone na złocisty kolor, a później podane z aromatycznym sosem czosnkowym i kropelką musztardy sarepskiej. Ketchup dodaje delikatnej słodyczy.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 330 g (w plastrach)
- Jajko - 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g
- Ketchup - 20 g
- Musztarda sarepska - 5 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Olej rzepakowy - 500 ml (do smażenia)
- Czosnek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Kotlety rozbij, oprósz solą i pieprzem z obu stron. Jajka roztrzep z mąką ziemniaczaną, szczyptą majeranku, rozgniecionym czosnkiem, ketchupem, olejem oraz musztardą.
- Marynatą zalewamy dokładnie mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc, jeśli masz czas).
- Po tym czasie mięso lekko odsączamy z marynaty i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny