Schab gotowany
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i por – to główne składniki, które sprawią, że schab gotowany stanie się prawdziwą wyką na talerzu. Idealnie dobrane warzywa dodają daniu wyjątkowego smaku i aromatu, a mięso schabowe staje się delikatne i soczyste. Kombinacja tych składników sprawi, że każde obiadowe spotkanie zamieni się w prawdziwą ucztę.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Marchewka - 160 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 80 g
- Por - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Oliwę wymieszaj z 0,5 łyżeczki kurkumy, papryki ostrej i słodkiej, pieprzu i 1 łyżeczką soli.
- Oliwą z przyprawami natrzyj schab i odstaw na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia obierz warzywa i lekko pokrój.
- Wrzuć warzywa do garnka z pęczkiem natki pietruszki, 3 liśćmi laurowymi, 5 ziarnami ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i zalej wodą - tak, aby potem cały schab był zanurzony w wodzie.
- Gdy woda z warzywami się zagotuje włóż schab do wody i ustaw jak najmniejszą moc kuchenki.
- Gotuj na wolnym ogniu co najmniej godzinę.
- Po tym czasie mięso jest już gotowe.
Komentarz dietetyka
Schab gotowany to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin. Sprawdzi się zarówno u osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i na diecie bezglutenowej.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny