Schab faszerowany mięsem mielonym

Opublikowano: 03.05.2025 r.
Schab bez kości, mięso mielone, cebula, bulion drobiowy i czosnek to główne składniki tego przepisu na schab faszerowany mięsem mielonym. Danie jest soczyste i aromatyczne dzięki farszowi z mielonego mięsa przyprawionego czosnkiem i cebulą, a całość podlana bulionem drobiowym. Idealne na obiad z rodziną!
Składniki dla 8 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1500 g
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 100 g
- Bulion drobiowy - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 18% - 30 g
- Masło klarowane - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, pieprz ziarna, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój drobno, obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do mięsa mielonego wraz z pozostałymi składnikami nadzienia: bulionem i kwaśną śmietaną oraz przyprawami: łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka soli i pieprzu.
- Bardzo dobrze wszystko wyrób. Masa musi być dobrze doprawiona i aromatyczna. Na koniec wbij jajka i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Na całej długości schabu wykonaj nacięcie nożem, na głębokość około 1 cm. Następnie cały czas utrzymując poziom 1 cm, natnij mięso w taki sposób, jakbyśmy próbowali je rozwinąć. Tnij, aż powstanie jednolity płat.
- Mięso przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem ewentualne nierówności. Na tak przygotowanym schabie rozprowadź nadzienie.
- Schab zwijaj dość ciasno w roladę. Roladę ułóż łączeniem do spodu i owiń sznurkiem. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Roladę obsmaż z każdej strony, zaczynając od strony z łączeniem.
- Roladę przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu kolorowego.
- Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach temperaturę zmniejsz do 160 st. C i piecz przez ok. 1,5 – 2 godziny do zarumienienia.
- Wyłącz piekarnik i zostaw jeszcze roladę w zamkniętym naczyniu.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny