Schab duszony z warzywami

Opublikowano: 23.04.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, papryka czerwona, pomidory w puszce, cebula i bulion warzywny to główne składniki naszego dania – schab duszony z warzywami. To pyszna i sycąca potrawa, gdzie mięso łączy się z soczystymi warzywami, tworząc wyjątkowe połączenie smaków. Idealne na obiad, kiedy masz ochotę na coś naprawdę konkretnego!
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Pieczarki - 80 g (4 szt)
- Pomidory w puszce - 200 g (pół opakowania)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 60 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 240 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Schab pokrój na 5 plastrów. Każdy plaster posyp pieprzem i czosnkiem mielonym.
- W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj mięso i podsmaż przez 10 minut.
- Marchew obierz i pokrój w plasterki, cebulę w piórka, paprykę, czosnek i pieczarki pokrój w kostkę.
- Warzywa dodaj do mięsa i podsmaż przez 5 minut. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Wlej do garnka pomidory z puszki gotuj jeszcze przez 4 minuty. Dopraw wszystko pieprzem, solą, ziołami i drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem wymieszaj.
- Małą ilość sosu wlej do szklanki i dodaj do niego jogurt naturalny. Wymieszaj i przelej do garnka z potrawą.