Schab duszony
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, oliwa z oliwek, cebula, czosnek i bulion warzywny to kluczowe składniki tego przepisu na soczysty duszony schab. Całość łączy się w niemal domowym klimacie dzięki prostocie przygotowania i bogatemu smakowi, który można uzyskać łatwo z podstawowych składników.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g (5 plastrów)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Bulion warzywny - 200 ml (3/4 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, szklanka
Przepis krok po kroku
- Schab oczyść z błonek i przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej niej posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do całości wrzuć plastry schabu. Podsmaż przez 3 minuty.
- Do schabu wlej bulion i dopraw pieprzem, posiekaną natką pietruszki i papryką. Całość duś przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Odrobinę sosu zmieszaj w szklance z mąką i przelej do garnka z mięsem.
- Całość dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż do zagotowania sosu.
Komentarz dietetyka
Tak przygotowane mięso jest lekkie, jednak nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu ze względu na niekorzystny wpływ na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny