Schab długodojrzewający
Opublikowano: 04.01.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości i cukier to kluczowe składniki potrzebne do stworzenia wyjątkowo smacznego schabu długodojrzewającego. Przygotuj się na delikatne mięso, które dzięki odpowiedniemu procesowi dojrzewania nabierze głębokiego smaku. To wyjątkowe danie, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Składniki dla 35 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1200 g
- Cukier - 95 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, czosnek, sól do peklowania
Liczba porcji: 35
Będziesz potrzebować:
- pończocha, hak wędzarniczy
Przepis krok po kroku
- Bardzo dobrze umyj schab. Osusz.
- Schab obtocz w cukrze. Odstaw na 36 godzin do lodówki (w misce, przykryte folią).
- Umyj i osusz schab.
- 150 g soli oraz łyżkę soli do peklowania wymieszaj razem.
- Mięso obtocz w soli i odstaw na kolejne 36 godzin do lodówki (w misce, zakryte folią).
- Schab obtocz w mieszance przypraw (nie myj go już z soli) - po jednej łyżce lub wg uznania.
- Przyprawiony schab włóż w pończochę. Zawieś na haku.
- Przechowuj schab w temperaturze pokojowej przez minimum 4 dni, optymalnie 7 do 14 dni.
Komentarz dietetyka
Mięsa długodojrzewającego nie wolno spożywać kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Zawiera dużą ilość soli i cukru. Spożycie może powodować między innymi zakażenie pasożytami lub zatrucie pokarmowe.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości