Schab bez panierki

Opublikowano: 20.12.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości i oliwa z oliwek to dwa kluczowe składniki w tym przepysznym, prostym do przygotowania daniu. Schab staje się wyjątkowo soczysty dzięki marynacie z oliwy, a jego delikatny smak z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Szybki, zdrowy i wyjątkowo smaczny sposób na obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso podziel na plastry i oczyść z błonek.
- Każdy kotlet rozbij tłuczkiem na bardzo cienkie plastry.
- Kotlety natrzyj dokładnie przyprawami.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kotlety, z każdej strony, po około 7 - 8 minut, by były rumiane.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowsza, niż tradycyjne kotlety, jednak nie powinna gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny