Scampi
Opublikowano: 23.07.2022 r.
Krewetki, oliwa z oliwek, śmietanka kremowa, cebula, czosnek i natka pietruszki – to gwiazdy dzisiejszego przepisu na scampi. Razem tworzą danie, które po prostu rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na szybki i smaczny obiad. Gotowanie zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku, a potem jest już tylko lepiej!
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron ryżowy - 200 g
- Krewetki - 400 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przecedź na sicie.
- Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę oraz czosnek (około 2 minut).
- Następnie na patelnię dodaj krewetki i smaż je przez około 3 minuty (krewetki w tym czasie powinny zmienić kolor).
- Po tym czasie krewetki wyjmij z patelni i przełóż do miseczki.
- Zmniejsz ogień pod patelnią, dodaj śmietankę i gotuj, aż zgęstnieje.
- Następnie na patelnię dodaj krewetki, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Sos na bazie krewetek dodaj do makaronu i wymieszaj.
- Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Gotowy makaron podawaj na ciepło z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Komentarz dietetyka
Scampi to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Scampi to danie wykonane z dodatkiem owoców morza.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny