Sashni
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Ziemniaki, twaróg i jajko – to główne składniki, które znajdziesz w tym przepisie na smakowite sashni. Wszystko to obtoczone w mące pszennej i usmażone na złocisty kolor na odrobinie oleju rzepakowego. Połączenie tych prostych składników daje tradycyjne, sycące danie, które możesz przygotować w mgnieniu oka.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 75 g (+ do obtoczenia placków)
- Ser twarogowy półtłusty - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, stolnica, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach i ostudź je. Zdejmij skórę.
- Zimne ziemniaki przemiel w maszynce.
- Ser rozdrobnij widelcem. Przypraw solą, pieprzem i koperkiem.
- Dodaj do ziemniaków mąkę, jajko i sól. Wyrób ciasto dłoniami.
- Z ciasta zrób gruby wałek. Podziel go na kilka plastrów o grubości około 3 cm.
- Na środek każdego plastra wyłóż ser z przyprawami. Zaklej całość na brzegach, by nadzienie było dobrze zamknięte. Placki powinny być spłaszczone.
- Rozgrzej olej na patelni.
- W dodatkowej ilości mąki obtocz placki.
- Placki wykładaj na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Komentarz dietetyka
Potrawa jest lekkostrawna. Dobry posiłek dla dziecka i osoby starszej. Mają wysoki indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości