Sarnina
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Sarnina, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i cebula - to kluczowe składniki, które tworzą bazę tego wyjątkowego dania. Sarnina, mięso pełne smaku, a do tego warzywa jak marchew i seler dodające aromatu, współtworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Cebula i olej rzepakowy doskonale podkreślają i łączą te smaki.
Składniki dla 6 porcji:
- Sarnina - 1000 g
- Marchewka - 50 g (1 marchewka)
- Pietruszka - 50 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, miska, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Warzywa dokładnie myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach lub kroimy na małe kawałki. Cebulę także drobno siekamy.
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy je przyprawami oraz obkładamy warzywami. Całość wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie przekładamy mięso z warzywami do rękawa. Dodajemy do środka olej. Rękaw szczelnie zamykamy.
- Sarninę pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Jeśli mięso będzie twarde, czas pieczenia należy wydłużyć.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je na stałe do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk