Sarmi

Opublikowano: 08.12.2021 r.
Ryż biały, mięso mielone wieprzowe, kapusta biała, cebula i koncentrat pomidorowy to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania sarmi. Ten tradycyjny przepis łączy soczyste mięso z delikatnym ryżem, zawinięte w liście kapusty i duszone w aromatycznym sosie. Doskonałe na rodzinny obiad!
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż biały - 300 g
- Mięso mielone wieprzowe - 700 g
- Kapusta biała - 1000 g (jedna mała i płaska główka)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Koncentrat pomidorowy - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, kuchenka mikrofalowa
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- W misce umieść mięso, wystudzony ryż i cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw.
- Z kapusty wykrój głąb i włóż ją do mikrofali na około 10 minut.
- Liście kapusty przekrawaj na pół i wykładaj w nie farsz.
- Zwijaj w rulony i ułóż w garnku.
- Spód garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty, aby gołąbki się nie przykleiły.
- W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą i śmietaną kremówką.
- Zalej gołąbki i wetknij między nie liść laurowy i ziele angielskie.
- Zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 70-90 minut.
Komentarz dietetyka
Sarmi to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem węglowodanów prostych pochodzących z ryżu. Danie zawiera sporą ilość błonnika i bardzo mało tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny