Sangria

Opublikowano: 31.05.2021 r.
Truskawki, pomarańcze, czerwone wytrawne wino – oto podstawa pysznej i orzeźwiającej sangrii. Połączenie tych składników z limonką i sokiem jabłkowym sprawia, że ten hiszpański klasyk to prawdziwa uczta dla zmysłów. Idealna propozycja na gorące dni i letnie spotkania z przyjaciółmi.
Składniki dla 10 porcji:
- Truskawki - 200 g
- Pomarańcza - 560 g (2 pomarańcze)
- Wino czerwone wytrawne - 1125 g (1,5 butelki wina)
- Sok jabłkowy - 200 ml
- Limonka - 200 g (2 limonki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska, chochelka
Przepis krok po kroku
- Pokrój pomarańcze i limonki w półplasterki a większe truskawki na połówki.
- Do miski wsyp pokruszony lód, owoce, wino, sok i około 1,5 szklanki wody gazowanej.
- Wymieszaj i podawaj w misce z chochelką do nalewania, lub przelej do dzbanka.
Komentarz dietetyka
Sangria jest orzeźwiającym napojem, który możesz wypić, od czasu do czasu. Lepszym wyborem będzie zwykła woda.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny