Sanduiche de carne
Opublikowano: 21.12.2021 r.
Mięso mielone wołowe, bułka brioszka, ser cheddar i boczek wędzony – to właśnie te składniki sprawiają, że sanduiche de carne to prawdziwa petarda smaków! Świeżo upieczona brioszka, soczyste wołowe mięso i aromatyczny boczek idealnie komponują się z rozpływającym się cheddarem. To proste, a zarazem wyjątkowo smaczne połączenie, które zaspokoi głód każdego łasucha.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 450 g
- Bułka brioszka - 200 g
- Rukola - 100 g
- Pomidor - 100 g (1 mała sztuka)
- Ogórek konserwowy - 100 g (2 średnie sztuki)
- Majonez - 70 g
- Ser cheddar - 100 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kumin, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone umieść w misce.
- Dopraw solą, pieprzem, kuminem, ostrą papryką, dodaj musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlej wodę i wyrób dokładnie ciasto.
- Podziel na porcje i uformuj okrągłe kotlety.
- Smaż je na patelni grillowej po około 2-3 minuty z jednej strony.
- Z grilluj bułkę podgrzej na patelni grillowej, posmaruj obydwie jej części majonezem.
- Na sam spód bułki umieść rukolę, na niej połóż kotlet, następnie ser, plastry pomidora, ogórka i drugą połowę bułki.
Komentarz dietetyka
Sanduiche de carne to danie zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera także węglowodany łatwo przyswajalne, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Możesz zamienić pszenną bułkę na pieczywo graham.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny