Sandacz w śmietanie

Opublikowano: 19.04.2022 r.
Sandacz filet, śmietana 12%, świeży koperek i sok z cytryny – to składniki, które sprawią, że Twój obiad stanie się wyjątkowo smaczny. Nasz przepis na sandacza w śmietanie łączy delikatne mięso ryby z kremową, lekko kwaskowatą nutą, podbitą aromatycznym koperkiem. To proste danie, ale pełne smaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Sandacz filet - 500 g
- Śmietana 12% - 250 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlewamy śmietanę oraz dodajemy posiekany koper i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
- W naczyniu żaroodpornym układamy rybę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Całość zalewamy sosem śmietanowym.
- Rybę pieczemy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk