Sandacz smażony
Opublikowano: 10.09.2021 r.
Sandacz filet, masło klarowane i świeży koperek to magia, która połączy się w tym genialnym przepisie na sandacza smażonego. Chrupiąca skórka, delikatne mięso i aromatyczne zioła tworzą smakowitą propozycję, której warto spróbować!
Składniki dla 2 porcji:
- Sandacz filet - 500 g
- Masło klarowane - 100 g
- Koperek ogrodowy świeży - 10 g (pęczek średniej wielkości)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filet z sandacza oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem skrop sokiem z cytryny.
- Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego świeży tymianek.
- Na rozgrzanym maśle smaż rybę, aż będzie złota.
- Na koniec posyp świeżym koperkiem i polej odrobiną masła z patelni.
Komentarz dietetyka
Sandacz smażony to danie które świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek. Smażona ryba jest ciężko strawna dlatego powinny ją wybierać osoby nieborykające się z problemami trawiennymi. Jeśli chcesz zjeść niskokaloryczny posiłek zamiast ryby smażonej wybierz grillowaną lub duszoną.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny