Samsa

Opublikowano: 18.08.2022 r.
Mięso mielone wołowe, cebula i natka pietruszki to główne składniki, które tworzą wyjątkowy smak samsy. Te pyszne pierożki wypiekane w piekarniku mają chrupiące ciasto z mąki pszennej, a wszystko z dodatkiem aromatycznych przypraw. Na koniec, jeszcze przed pieczeniem, są smarowane żółtkiem jajka i posypane sezamem, co dodaje im złocistego koloru i ekstra chrupkości.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Ocet spirytusowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Cebula - 120 g (2 małe sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Sezam nasiona - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej 200 ml wody, dodaj ocet, jajko i sól.
- Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw pod przykryciem na około 20 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj cienko i wytnij z ciasta trójkąty.
- Umieść ciasto w zamrażarce na 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj farsz do pierożków.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
- W misce umieść mięso, dodaj cebulę.
- Dopraw solą pieprzem oraz papryką słodką, ostrą i kuminem.
- Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj dokładnie składniki.
- Wyjmij ciasto w lodówki i na każdym kawałku umieść farsz i zlep brzegi.
- Pierożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wierzch pierożków posmaruj żółtkiem roztrzepanym z wodą i posyp sezamem.
- Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 minut.
- Pierożki podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Samsa to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pierożki zawierają dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny