Samosy
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Ziemniaki, groszek i papryczka chili to podstawa farszu do samosów, które zrodziły się w Indiach. Te małe, pyszne pierożki mają nadzienie pełne warzyw, przypraw i odrobiny ostrości. Do ciasta używa się mąki pszennej tortowej oraz oleju rzepakowego, dzięki czemu samosy są wyjątkowo chrupiące i smaczne.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 230 g (1,75 szklanki)
- Olej rzepakowy - 1080 ml (8 łyżek)
- Cebula - 50 g (1 średnia sztuka)
- Imbir korzeń - 10 g (2 łyżeczki startego)
- Ziemniaki ugotowane - 525 g (7 sztuk)
- Groszek zielony mrożony - 75 g (0,5 szklanki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 20 g (2 sztuki)
- Sok z cytryny - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kolendra nasiona mielone, garam masala
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę i 1 łyżeczkę soli. Na środku zrób wgłębienie i wlej 60 ml oleju. Weź trochę mąki z olejem na dłoń i ucieraj je drugą dłonią. Czynność wykonuj to nad miską tak aby mąka nasiąknięta olejem spadała do miski. Kiedy cała mąka z olejem z dłoni znajdzie się z powrotem w misce, powtórz tą czynność z następną porcją mąki i oleju. Kontynuuj aż cała mąką będzie równo pokryta olejem.
- Do mąki roztartej z olejem dodaj 6 łyżek zimnej wody. Zagnieć ciasto i ugniataj je przez 10 minut.
- Ciasto przykryj wilgotną ściereczką bawełnianą i odstaw na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
- Drobno posiekaj średnią cebulę i zeszklij ją na patelni.
- Do cebuli dodaj 0,5 łyżeczki kolendry, imbir, drobno posiekane papryczki chili i 1,5 łyżeczki garam masala.
- Delikatnie podsmaż przyprawy aż uwolnią cały aromat, wystarczy około 1 minuta.
- Na patelnie dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w 1 cm kostkę oraz groszek i 1 łyżkę soku z cytryny.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Ciasto podziel na pół. Połówkę ciasta podziel na 8 części.
- Kawałek ciasta rozwałkuj na wielkość około 15 cm. Przekrój na pół.
- Połóż na dłoni połówkę placka, sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek (okrągły brzeg będzie tworzył górę stożka). Przed sklejeniem zwilż brzeg wodą. W stożku umieść łyżkę nadzienia i sklej górę stożka, także zwilżając brzeg wodą.
- Pierożki pozostaw na 30 minut do wyschnięcia.
- W garnku rozgrzej litr oleju. Wielkość garnka powinna być około 1,5 l, dzięki czemu cały pierożek będzie zatopiony w oleju.
- Do rozgrzanego oleju wrzuć jeden pierożek i smaż aż będzie złoty. Powinno wystarczyć 5 minuty.
- Pierożki przełóż na ręcznik papierowy lub kratkę aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Komentarz dietetyka
Samosy to wyśmienite pierożki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Jednak ze względu na to, że danie jest smażone powinno być spożywane okazjonalnie, dzięki czemu możemy cieszyć się jego smakiem bez obaw, że wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki