Sambar
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Marchewka, soczewica czerwona, pomidor, cebula i dynia to kluczowe składniki sambaru, gęstej, aromatycznej zupy rodem z Indii. Po łączeniu warzyw z przyprawami, całość nabiera wyjątkowego smaku, sprawiając, że danie jest nie tylko sycące, ale i pełne wartości odżywczych.
Składniki dla 5 porcji:
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Bakłażan - 200 g (pół małej sztuki)
- Soczewica czerwona - 200 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Dynia - 200 g
- Pomidor - 500 g (2 duże sztuki)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek, pasta z tamaryndowca
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
- Bakłażana pokrój w kostkę.
- Dynie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Do garnka wlej wodę (około 1 litra), dodaj soczewicę i warzywa.
- Całość gotuj do miękkości przez 20 minut.
- Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Dodaj pastę z tamaryndowca.
- Gotuj jeszcze 10 minut.
- Zupę wlej do miski, podawaj z chlebem żytnim.
Komentarz dietetyka
Sambar to zupa zawierająca dużą ilość białka pochodzenia roślinnego, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razu w tygodniu. Zupa jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się jako potrawa na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny