Saltimbocca

Opublikowano: 26.05.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, szynka parmeńska, białe wino wytrawne – to kluczowe składniki, które tworzą magiczną kombinację w saltimboccy. Delikatna polędwiczka obtoczona w aromatycznym plastrze szynki, podsmażana na oliwie z odrobiną masła, a następnie duszona w wytrawnym białym winie. Proste i pyszne danie prosto z kuchni włoskiej.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g (1 duża szt)
- Szynka parmeńska - 150 g (10 plastrów)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Masło - 10 g (1 łyżeczka)
- Wino białe wytrawne - 150 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, szałwia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Polędwiczkę podziel na dość grube plastry. Każdy plaster rozbij tłuczkiem do mięsa, a także przypraw solą i pieprzem.
- Na każdym kotlecie połóż plaster szynki parmeńskiej i listek szałwii. Przymocuj dodatki do kotleta dwoma wykałaczkami.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i delikatnie wyłóż kotleciki.
- Smaż z każdej strony po ok. 4 minuty, by zrobił się rumiane.
- Dolej białe wino i duś przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Komentarz dietetyka
Choć to bardzo pyszny pomysł na obiad, to duży udział czerwonego mięsa sprawia, że nie powinien gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny