Salmorejo

Opublikowano: 31.03.2023 r.
Pomidor, czosnek, oliwa z oliwek – to kluczowe składniki klasycznego hiszpańskiego salmorejo. Ta chłodna zupa krem, idealna na upalne dni, zachwyca swoim prostym, a jednocześnie bogatym smakiem. Dodatki takie jak jajko i szynka parmeńska nadają jej wyjątkowego charakteru, dodając trochę białka i słoności do tej orzeźwiającej potrawy.
Składniki dla 4 porcji:
- Chleb pszenny - 140 g (czerstwy, 4 kromki)
- Pomidor - 1000 g (6 sztuk)
- Czosnek - 10 g (3 ząbki)
- Ocet winny - 10 ml
- Oliwa z oliwek - 70 ml
- Jajko - 2 szt.
- Szynka parmeńska - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, ocet winny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- blender, miska
Przepis krok po kroku
- Kromki chleba zalej wodą, odstaw na minutę, po czym odciśnij z wody.
- Pomidory obierz ze skórki - przelej wrzątkiem, wtedy skóra łatwiej zejdzie. Wytnij z pomidorów nasionka i wyrzuć.
- W misce umieść odciśnięty chleb, pomidory, czosnek, oliwę i ocet. Dopraw solą.
- Całość dokładnie zblenduj na gładki krem i umieść w lodówce na 2 godziny, by dobrze się schłodziła.
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Rozlej zupę do miseczek i posyp jajkiem i szynką.
Komentarz dietetyka
Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk