Sałatki z makaronem ryżowym
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Makaron ryżowy, jajka, szynka kanapkowa, ser gouda, kukurydza konserwowa i majonez to główne składniki przepisu na sałatki z makaronem ryżowym. Idealne połączenie smaków sprawia, że są sycące i pełne różnorodnych tekstur. Dodatki w postaci ananasa w puszce dodają nutki egzotyki, co sprawia, że sałatki zyskują niepowtarzalny smak.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron ryżowy - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Szynka kanapkowa - 100 g
- Ser gouda - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Ananas w puszce - 150 g
- Majonez - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, czajnik
Przepis krok po kroku
- Makaron włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw, aby zmiękł.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
- Plastry sera oraz szynki pokrój w kostkę. Ananasa również pokrój w kostkę.
- Z makaronu odlej nadmiar wody, dodaj do niego pokrojone jajko, szynkę, ser, odsączoną kukurydzę i kawałki ananasa.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.