Sałatki z awokado i jajkiem
Opublikowano: 01.05.2022 r.
Awokado, jajka, szpinak i jogurt naturalny – to główni bohaterowie sałatek, które znajdziesz w tym przepisie. Dodaj do tego słodkie pomidory koktajlowe i chrupiącą żółtą paprykę, a otrzymasz pełną witamin i smaku kombinację. Idealne połączenie świeżości i kremowej konsystencji na każdą porę dnia.
Składniki dla 4 porcji:
- Szpinak - 250 g
- Awokado - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Jogurt naturalny - 75 ml
- Pomidory koktajlowe - 180 g
- Papryka żółta - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kolendra świeża, kolendra nasiona mielone, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Jajka pokrój w małe cząstki.
- Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do miski.
- Awokado obierz, wyciągnij pestkę i pokrój w kostkę. Dodaj do reszty składników.
- Jogurt naturalny wymieszaj z przyprawami i polej nim sałatkę, wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny