Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
Opublikowano: 20.04.2021 r.
Ziemniaki ugotowane, kiszone ogórki, jajka i koperek to kluczowe składniki tej sałatki ziemniaczanej. Dodajemy jeszcze majonez, musztardę i groszek zielony, by uzyskać pełny smak i kremową konsystencję. Rzodkiewka także się przyda, bo dorzuca trochę chrupkości. Idealne na każdą okazję!
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 750 g (10 sztuk)
- Ogórek kiszony - 150 g (3 sztuki)
- Koperek - 16 g (4 łyżeczki)
- Groszek zielony - 120 g (1/2 puszki)
- Jajko - 3 szt. (3 jajka rozmiar M)
- Rzodkiewka - 150 g (10 sztuk)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj i ugotuj w całości (bez obierania) w osolonej wodzie (ok. 25-30 min). Następnie je odcedź, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min). Ostudzone obierz i pokrój w kostkę lub posiekaj nożem.
- Ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę.
- Rzodkiewkę pokrój w talarki lub kostkę.
- Groszek odsącz z zalewy.
- Koperek posiekaj.
- W miseczce połącz majonez i musztardę, a następnie dodaj do nich sól i pieprz do smaku.
- Ziemniaki wymieszaj z jajkami, ogórkami, groszkiem, rzodkiewką i sosem.
- Sałatkę posyp koperkiem.