Sałatka ziemniaczana do grilla
Opublikowano: 20.04.2021 r.
Ziemniaki, koperek, ogórki konserwowe, jogurt naturalny i czosnek – te składniki tworzą sałatkę ziemniaczaną, idealną na grilla. Ugotowane ziemniaki łączą się z jogurtem, tworząc kremową bazę, a czosnek dodaje odrobinę pikantności. Koperek i ogórki konserwowe wprowadzają świeżą, chrupiącą nutę, która świetnie balansuje smaki.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 900 g (12 sztuk)
- Koperek - 20 g (5 łyżeczek)
- Ogórki konserwowe - 200 g (4 sztuki)
- Jogurt naturalny - 75 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka, praska do czosnku, miseczka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj i ugotuj w całości w osolonej wodzie (ok. 25-30 min). Ostudzone obierz i pokrój w kostkę.
- Ogórki konserwowe pokrój w talarki lub kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Koperek drobno poszatkuj.
- Jogurt przełóż do miski. Następnie dodaj do niego koperek i czosnek, a potem dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj.
- Ziemniaki i ogórki umieść w misce, a potem wymieszaj z sosem. Gotową sałatkę przełóż do salaterki.